Nederland zit momenteel in een transitiefase, waar we allemaal langzaam maar zeker aan moeten geloven. Dat het allemaal een stuk duurzamer kan is een feit. Er worden vanuit verschillende ondernemingen handvatten geboden om met elkaar hier een steentje aan bij te dragen. Denk hierbij aan platvormen waar auto’s en scooters gedeeld kunnen worden, zodat niet iedereen een auto of scooter voor de deur nodig heeft. Een doorsnee Nederlander wil hier graag zijn of haar steentje aan bijdragen, maar in de praktijk zien we hier weinig van terug.

Om het dicht bij jezelf te houden: Zou jij zelf 400 meter lopen om een deelauto op te halen en na een lange werkdag weer dit stuk terug lopen of zou jij de fiets pakken naar het werk, wetende dat er die dag kans is op regen? Een overgroot deel antwoordt hier ‘’nee’’ op omdat het milieu niet opweegt tegen comfort, tijd en geld. Niet gek ook, omdat we hier niet bewust mee bezig zijn en van gemak houden. Wij willen onze reistijd zou kort mogelijk houden. Gezien de huidige situatie met het COVID-19 virus zullen veel mensen het delen van auto of scooter achterwege laten door de grote angst om het virus op te lopen. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Nu een groot deel van Nederland thuis werkt en de communicatie tussen bedrijven grotendeels digitaal is, zal dit naar mate de tijd vordert een normale gang van zaken zijn. Om hier direct op in te haken, zal ik een voorbeeld geven dat we direct in de praktijk zouden kunnen toepassen. Als accountmanagers en adviseurs niet meer naar klanten toe hoeven rijden, maar door middel van beeldbellen de afspraak af kunnen doen, zal dit zorgen voor een enorme CO2 reductie en kan de reistijd worden omgezet naar meer (werk)tijd. Ook wanneer de situatie omtrent COVID-19 weer rustig is, kan een groter percentage van de zakelijk contacten via video calling door blijven gaan. Minder vervoer, minder uitstoot.

Uiteindelijk hebben we maar één planeet waar we het met z’n allen mee moeten doen, ook de generaties die na ons komen. Be part of the solution, not part of the pollution.