Naast de VS heeft ook Mexico zich aangesloten bij het akkoord die de OPEC met Rusland heeft gesloten over het terugdringen van de olieproductie. In dit akkoord is afgesproken dat deelnemende landen minder olie zullen produceren. De productie zal beperkt worden tot 9,7 miljoen vaten per dag in mei en juni 2020, hiermee wordt de dagelijkse productie met ongeveer een vijfde verminderd.

Na bekendmaking van het OPEC-besluit met Rusland daalde de olieprijs tot 32 dollar voor een vat Brent-olie.
De oliemarkt lijkt geschrokken van de enorme impact die de coronacrisis heeft op de olievraag en de verhoudingsgewijs magere inzet van de OPEC. Door samen minder te produceren hopen de landen de prijzen weer op te krikken. De landen die deelnemen aan het akkoord zullen dagelijks 10 miljoen vaten(!) minder produceren.

Afgelopen donderdag kwamen de OPEC en Rusland al tot het besluit om de olieproductie terug te dringen. Eerder dit weekend kwam president Trump alsnog over de brug en ook de VS sloot zich aan bij het akkoord. 

Nadat Mexico dwars bleef liggen liet het akkoord op zich wachten. Mexico wilde niet verder gaan dan een productieverlaging van 100.000 vaten. Dit is afgelopen zondag door de overige landen goedgekeurd, het was cruciaal in deze dat ook Mexico zich aansloot, de Mexicanen zien de deal als een kleine “overwinning”.

De grote vraag is of het genoeg zal zijn om de olieprijs te stutten. Die was sinds het conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland uitbrak in een vrije val geraakt. Analisten hebben twijfels of de afspraak van de OPEC met Rusland ver genoeg gaat. Er is vanwege de wereldwijde coronacrisis veel minder vraag naar olie, omdat er minder wordt gereden en fabrieken minder produceren. 

De olieprijs steeg gisterenavond wel en staat momenteel ook in de plus op The Wall Street. Maar de koers van zowel een vat Amerikaanse olie als Brent ligt meer dan de helft lager dan aan het begin van het jaar.