Het grootste gemeentelijke nutsbedrijf LADWP (Los Angeles Departement of Water and Power) heeft een belangrijke stap gezet naar de toekomst! De vervuilende kolencentrale wordt omgebouwd tot een waterstofcentrale.

Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) heeft de opdracht gekregen om turbines te produceren en te onderhouden die nodig zijn voor de opbouw van de nieuwe waterstof centrale in Los Angeles. Dit is de eerste stap naar de toekomst, de tweede stap is om volledig op groene waterstof te draaien. Los Angeles is een van de 150 steden in de Verenigde Staten die uiterlijk in 2050 op 1005 hernieuwbare energie willen draaien.

De turbines zullen in 2025 in gebruik genomen worden en zullen elektriciteit opwekken wat bestaat uit een mix van 30% waterstof en 70% aardgas. Wanneer de nodige fabrieksaanpassingen zijn voltooid zal dit uiteindelijk 100% waterstof zijn. Ongeveer de helft van alle huishoudens in Los Angeles krijgen energie van deze centrale.

De initiatiefnemers van dit project zien het niet als een experiment. Zij geven aan dat alle elementen in het proces bekende en goed doorontwikkelde technologieën zijn die op grote schaal worden uitgevoerd.  De plaats van de nieuwe waterstofcentrale is wel omstreden, voor het productieproces is veel water nodig en de centrale staat in een gebied dat kampt met enorme verdroging.

De productie van waterstof moet bijdragen aan het handhaven van een evenwicht tussen energieproductie en energievraag. Op piekdagen, wanneer er in de regio veel duurzame energie beschikbaar is kan soms maar 15% van de opbrengst direct worden gebruikt. In de toekomst wordt hier waterstof van gemaakt dat wordt opgeslagen in enorme zoutcavernes diep in de grond.